Vastleggen van kinderen in bed: niet doen!
Sommige ouders willen hun baby vastleggen in bed. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat de baby zich blootwoelt, uit bed valt, een afgeplat hoofdje krijgt of op de buik gaat liggen. Mijn dringende advies: niet doen!
Er gebeuren jaarlijks ongelukken met baby’s die zijn vastgelegd in bed. Soms zelfs dodelijke ongelukken. Ouders gebruiken soms iets wat ze zelf hebben bedacht, zoals een riem door de armsgaten van een babyslaapzak. Soms gebruiken ze speciaal daarvoor bedoelde producten, zoals de slaapzakriem of stabilisatierol.
Veel van deze producten worden in de praktijk makkelijk verkeerd gebruikt, waardoor kinderen zich vastdraaien of zelfs stikken. Dat is natuurlijk de grootste nachtmerrie van iedere ouder. Slaapzakriemen zijn zo gevaarlijk dat ze al sinds 2004 niet meer in Nederland mogen worden verkocht.
Veilige alternatieven
Gelukkig zijn er een heleboel andere manieren om je baby rustig en veilig te laten slapen. Ik noem een paar voorbeelden:
- Gebruik een babyslaapzak.
- Zorg voor rust en regelmaat, volg een vaste routine voor het slapen gaan.
- Ben je bang dat je baby een afgeplat of scheef hoofdje krijgt? Lees dan eens dit artikel met tips om een scheef hoofdje te voorkomen.
Leg je baby alleen vast als een arts dat adviseert
Het vastleggen van een baby raad ik in principe af. In sommige gevallen kan een kinderarts of fysiotherapeut toch adviseren om je baby vast te leggen. Maar doe dat tot een leeftijd van 9 maanden. En gebruik alleen veilige producten die daarvoor bedoeld zijn, zoals de slaapwikkel.
Wat is een slaapwikkel?
Een slaapwikkel is een katoenen doek die je om de romp van je baby doet. Je maakt de slaapwikkel met klittenband vast aan het matras, zodat je baby op de rug ligt. Er zijn bij VeiligheidNL geen ongevallen bekend met slaapwikkels. Er zijn geen gevaarlijke situaties mogelijk die wel gebeuren met riemen en zijligkussens. Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Met een slaapwikkel kun je je baby ook op de zij leggen. Maar dat raad ik sterk af, omdat zijligging de kans op wiegendood verdubbelt.