Ga door naar hoofdinhoud
Slapende baby

Veelgestelde vragen over veilig slapen van baby's en kinderen

Veilig slapen is heel belangrijk voor baby's en kinderen, en veel ouders hebben er vragen over. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over veilig slapen, samen met onze antwoorden en adviezen.

Een goed opgemaakt babybedje is kort en strak opgemaakt en niet te warm. Gebruik geen dekbed, hoofdbeschermer of kussen totdat je baby minimaal 2 jaar oud is. Volg deze 5 stappen voor een veilig bedje:

  1. Leg een matrasbeschermer op de bedbodem om het matras te beschermen.
  2. Leg het matras op de matrasbeschermer. Het matras moet stevig zijn en goed in het bedje passen.
  3. Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger om transpiratievocht tegen te gaan. Vouw dit strak om het matras en stop het stevig in.
  4. Leg een (hoes)laken strak over het matras.
  5. Gebruik een goed passende babyslaapzak en/of lakentje en deken. Maak het bedje kort en strak op, waarbij de voetjes bijna tegen het voeteneinde liggen en het beddengoed tot de schouders komt.

Lees hier meer over hoe je een veilig babybedje opmaakt.

Een dekbed is te warm voor baby's omdat het uit meerdere lagen bestaat, wat kan leiden tot oververhitting. Dit betekent dat je baby het te warm kan krijgen. Daarnaast kan een baby gemakkelijk onder het beddengoed terechtkomen, wat de ademhaling kan belemmeren. Daarom raden we het gebruik van een dekbed af.

Als je baby beweeglijk wordt en zich in het bedje gaat verplaatsen, is het slim om een babyslaapzak te gebruiken. Met een babyslaapzak hoef je geen deken in het bed te leggen, wat het risico op oververhitting en ademhalingsproblemen vermindert. Let erop dat de babyslaapzak goed past, met niet te grote armgaten en halsopening.

Lees hier meer over de babyslaapzak.

Een goed en veilig matras is erg belangrijk, aangezien baby's veel slapen. Let bij het kopen van een matras op de volgende punten:

  1. Het matras moet stevig zijn.
  2. Het matras moet goed in het bedje passen, zonder ruimte tussen het matras en het bedje.
  3. Het matras mag niet te zacht zijn, omdat het gezichtje van je baby dan in het matras kan zakken.
  4. Het matras moet vlak zijn.

Lees hier meer over een veilig matras voor je baby.

Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag is veilig, maar gebruik deze niet tijdens de kraamtijd. In die periode kan hij je baby afkoelen en water kan erop blijven liggen, zoals bij een lekkende kruik. Na de kraamtijd is de matrasbeschermer veilig om te gebruiken, zolang je baby op de rug slaapt.

Lees hier meer.

Samen slapen met je baby in jullie bed wordt afgeraden, omdat dit het risico op wiegendood verhoogt. Dit kan gebeuren door:

  • Te warm beddengoed, zoals een dekbed
  • Hoofdkussens die de ademhaling kunnen belemmeren
  • Het risico dat je per ongeluk op je baby rolt

De veiligste plek voor je baby om te slapen is in zijn eigen wieg of ledikant. Je kunt het babybedje de eerste maanden in jullie slaapkamer zetten, zodat je toch dichtbij bent.

Lees hier meer.

Bij het gebruiken van een aanschuifbedje is het belangrijk om deze aanwijzingen te volgen:

  • Zet de zijwand van het babybedje omhoog wanneer jij en je kind gaan slapen. Dit voorkomt dat je baby in het grote bed rolt of dat jouw beddengoed in het babybedje komt.
  • Zorg ervoor dat het matras van het aanschuifbedje altijd minimaal 12 cm lager is dan jouw matras.
  • Schuif het bedje goed tegen jullie bed aan en maak het stevig vast om te voorkomen dat het bedje wegschuift terwijl de zijwand omlaag is.

Lees hier meer.

Gebruik een kruik alleen om het bedje voor te verwarmen, niet om in het bedje te laten liggen. Een kruik kan brandwonden veroorzaken als hij tegen de gevoelige huid van je baby komt, of gaan lekken. Verwijder de kruik altijd voordat je je baby in bed legt, zelfs als het erg koud is.

Lees hier meer.

Een temperatuur van 15-18 graden Celsius is ideaal voor de kinderkamer. In de zomer kan het warmer zijn, maar je kunt de kamer regelmatig luchten door het raam open te zetten. Kleed je baby luchtiger dan normaal aan en gebruik dun beddengoed. Controleer of je baby het niet te warm of te koud heeft door het nekje te voelen met de bovenkant van je vingers.

Lees hier meer.

Een babyslaapzak is de veiligste manier om je baby op de rug te laten slapen, omdat het moeilijker is om op de buik te draaien. Strak instoppen kan ook helpen om draaien naar de buik te voorkomen. Zodra je baby zelfstandig heen en terug kan rollen, kan het zelf de slaaphouding bepalen. Gebruik geen hulpmiddelen die je baby vastleggen, zoals een riem, omdat dit gevaarlijk kan zijn.

Lees hier meer.

VeiligheidNL volgt de adviezen van de richtlijn Excessief huilen als het gaat om inbakeren. Inbakeren betekent dat je je baby strak in een doek wikkelt tijdens het slapen. Deze richtlijn geeft aan dat het zorgen voor rust en regelmaat belangrijk is, en dat dit ook de voorkeur heeft boven inbakeren. Zeker in de kraamperiode is het belangrijk eerst je baby te leren kennen en het nog niet in te bakeren.

Inbakeren moet veilig gebeuren om problemen met de heupontwikkeling en wiegendood te voorkomen. Het voorkomt dat je baby zich makkelijk van buik naar rug draait, wat belangrijk is om te voorkomen dat het hoofdje tegen het matras komt en verstikking ontstaat.

Baby's kunnen al vanaf drie maanden beginnen met omrollen. Daarom adviseren we om vanaf vier maanden het inbakeren af te bouwen en uiterlijk te stoppen rond zes maanden. Kies een inbakerdoek die niet te warm is en goed blijft zitten, zodat de baby zich niet kan loswurmen.

 

Een babynestje is veilig als je het gebruikt onder toezicht, zoals in de box of op een kleed. Gebruik het niet in een wieg of ledikant vanwege de zachte randen die een risico kunnen vormen als je baby op de buik rolt. Vermijd ook hoofdbeschermers, grote knuffels, stabilisatierollen en -wigjes in het bedje. Zorg er altijd voor dat je in de buurt bent en toezicht houdt wanneer je een babynestje gebruikt.

Lees hier meer.

Een bednestje is een wiegje dat zowel losstaand als aan je eigen bed kan worden bevestigd. Het is een veilige manier om je baby dichtbij te houden. Een babynestje daarentegen is een zacht nestje met opstaande randen dat je kunt gebruiken in de box, het ledikant of tussen jullie in bed. Over het algemeen wordt een bednestje als veiliger beschouwd dan een babynestje.

Het is prima om je baby onder toezicht af en toe in een hangmat te laten slapen gedurende de dag. Zorg er wel voor dat je baby niet te lang in een gebogen houding ligt. Ons advies is om dit niet meer dan twee uur per dag te doen, opgeteld bij de tijd die je baby doorbrengt in een autostoeltje of kinderwagen. Het is het beste om je baby zo plat mogelijk te laten liggen, bijvoorbeeld op een kleed op de grond of in de box. Hoe platter hoe beter!

Wiegendood gebeurt wanneer een baby onverwachts in zijn slaap overlijdt. Twee belangrijke redenen hiervoor zijn adembelemmering en warmtestuwing:

  • Adembelemmering treedt op wanneer een baby met het gezichtje tegen kussens, hoofdbeschermers of grote knuffels komt.
  • Warmtestuwing ontstaat wanneer het beddengoed te warm is of los ligt, zoals een dekbed.

Hoewel we niet precies weten waarom wiegendood gebeurt, lijkt het te maken te hebben met hoe baby's reageren als ze met hun gezichtje tegen iets liggen. De meeste baby's draaien hun hoofdje automatisch opzij om goed te blijven ademen. Sommige baby's hebben hier echter moeite mee en kunnen niet op tijd reageren, wat kan leiden tot wiegendood. Om wiegendood te voorkomen, is het belangrijk om situaties te vermijden waarin deze risico's kunnen optreden.

Lees meer over wiegendood voorkomen.

Het heeft geen zin om een gezonde baby aan een alarmmatje of slaapsensor te koppelen. Zelfs hele goede medische monitoren kunnen wiegendood niet voorkomen. Deze apparaten veroorzaken vaak onnodige onrust en paniek bij ouders vanwege valse alarmen. Een gewone babyfoon of webcam is genoeg om toezicht te houden op een gezonde baby.

Ja, je baby mag buiten slapen. Veel kinderen slapen zelfs beter in de frisse buitenlucht. Er zijn speciale babybuitenslaaphuisjes die geschikt zijn voor zowel de winter als de zomer. Deze huisjes hebben horrengaas aan de voorkant om insecten buiten te houden. Het is belangrijk dat het huisje goed past en dat er geen ruimte is tussen het matras en de binnenkant van het huisje. Onthoud wel dat het huisje niet veilig is als je baby probeert te gaan staan. Zorg er ook voor dat het matras regelmatig wordt verwijderd om te luchten.

Nee, het is niet veilig om een extra matras in het campingbedje te leggen. Hierdoor kan je baby klem komen te zitten tussen het matras en de flexibele zijwand van het bedje, waardoor de ademhaling kan worden belemmerd. Controleer voor elk gebruik de vergrendeling van het campingbedje. Gebruik het campingbedje ook niet als vaste slaapplaats voor je baby.

Lees meer over het gebruik van een campingbedje.

Een matrozenbedje is een manier om het bedje op te maken, waarbij het lakentje als een envelop wordt gevouwen. Het is belangrijk om deze methode goed toe te passen en de instructies nauwkeurig te volgen. Naarmate je baby sterker en beweeglijker wordt, kan het in het laken verward raken. Op dat moment is het beter om over te stappen op een slaapzakje of een kort en strak opgemaakt laken en deken. Vraag de kraamzorg of het consultatiebureau om het voor te doen.

Hoewel de kinderwagenbak eruit ziet als een geschikte plek voor je baby om te slapen, is het verstandig om ook een campingbedje mee te nemen. Een kinderwagenbak voldoet namelijk vaak minder aan veiligheidsnormen voor luchtdoorlating. Een campingbedje is speciaal ontworpen om veilig te slapen tijdens vakanties of logeerpartijen. Zorg ervoor dat het campingbedje voldoet aan de Europese norm EN 716 en dat het een goed passend matras heeft. Leg geen extra matras in het campingbedje, omdat dit gevaarlijk kan zijn.

Nee, het is niet verstandig om een tweeling samen in één bed te laten slapen. Het veiligst is om elke baby een eigen bedje te geven, naast elkaar geplaatst zodat ze elkaar kunnen zien. Onderzoek toont aan dat tweelingen een hoger risico lopen op wiegendood, vooral wanneer ze beweeglijker worden en tegen elkaar aan kunnen rollen.

Nee, een anti-refluxkussen helpt niet bij reflux. Uit onderzoek blijkt dat het schuin leggen van baby's niet werkt om reflux te verminderen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn omdat een baby naar beneden kan glijden in bed en onder het beddengoed kan komen, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Het is beter om je baby tijdens het voeden wat schuin omhoog te houden en na het voeden rechtop te laten zitten.

Kijk hier voor meer informatie over baby’s met reflux. Als deze adviezen niet helpen en je je zorgen maakt, neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

Vanwege het risico op wiegendood worden gewatteerde kussenachtige materialen, waaronder knuffels en dergelijke, afgeraden in een babybedje. Een (klein) knuffeldoekje, zonder vulling, mag wel. Met klein wordt bedoeld dat het niet, zodra het kindje het knuffeldoekje op haar gezicht legt, het matras mag raken. Als de doek wel rondom het hoofdje het matras raakt, ontstaat er een ruimte waarin uitgeademde lucht kan blijven hangen namelijk. Maar zolang het doekje klein is, is het geen probleem, ook niet als een kind het op het gezichtje legt. 

Check onze 4 belangrijkste adviezen om jouw baby veilig te laten slapen

Klik hier

Onze expert op dit onderwerp