Ga door naar hoofdinhoud
Spelende kinderen

Beter vallen door beter te bewegen?

Kinderen die slecht bewegen, raken ernstiger gewond

Vallen is niet erg. Maar steeds vaker raken kinderen gewond als ze vallen. Dat komt doordat ze niet goed bewegen. Wil je weten wat jij als ouder kunt doen? Lees dan dit blog.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Door lekker actief te bewegen en te spelen, leert je kind springen, balanceren, landen, rennen, zwaaien en klimmen. En je kind leert zo ook inschatten of hij een bepaald risico wel of niet durft te nemen. ‘Haal ik de volgende trede van het klimrek?’. ‘Kan ik zo hard het bochtje om?’. Mensen vergeten dat nog wel eens, maar dit is heel belangrijk om een val te voorkomen. Door veel (en uitdagend) te spelen, leert je kind dit steeds beter in te schatten.

Soms gaat het mis

En natuurlijk gaat het soms mis. Je kind kan door de val een schram of blauwe plek krijgen. Dat is niet erg, dat hoort bij opgroeien. Maar ernstig gewond raken hoort daar niet bij. Dat is ook niet nodig én te voorkomen. Van alle kinderen die vallen, moet 82% ernstig gewond naar de Spoedeisende Hulp.

Bescherm én versterk je kind

Maar ga er nou niet voor zorgen dat je kind alle risico’s uit de weg gaat! Zoek naar een goed evenwicht tussen het beschermen en het versterken van je kind. Dus niet alleen risico’s uit de weg gaan, maar je kind ook leren met risico's om te gaan. Een goede regel is: bij hele jonge kinderen ligt de nadruk op beschermen. Als je kind groeit, wordt versterken steeds belangrijker.

Kinderen bewegen niet goed genoeg

Kinderen bewegen de laatste jaren minder dan vroeger. En uit onderzoek van de Haagse Hogeschool blijkt dat 24% van de kinderen niet goed genoeg beweegt. Je kunt dit verbeteren door je kind lekker veel te laten bewegen. Zorg voor spelletjes waarmee je je kind zoveel mogelijk uitdaagt.

Leer je kind om te vallen

Kijk, en dan zou het natuurlijk fantastisch zijn als kinderen op school of op de BSO leren om hun val veilig op te vangen. Belangrijk voor als het een keer mis gaat. Maar als ouder kun je hier ook aan werken. Hiermee leer je je kind dat vallen niet eng is. Je geeft je kind zelfvertrouwen en plezier om te bewegen. En de kans dat je kind ernstig gewond raakt, wordt veel minder! Kortom: leren vallen is iets waar je je kind enorm mee versterkt, en waar kinderen hun leven lang plezier van hebben.

Oefenen, oefenen, oefenen

Veilig leren vallen betekent: oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Want vallen gebeurt bijna altijd onverwachts, en de reactie daarop is een reflex: je spant je spieren aan en strekt je armen uit. Deze reflexen verander je niet zomaar even. Daarvoor moet je kind regelmatig oefenen... Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het kan simpel en tijdens het spelen. Als onderdeel van de spelletjes die je toch al doet met je kind. Hoe vaker je met je kind oefent, hoe beter het resultaat. En het is ook gewoon leuk!

Enthousiast geworden? Ga aan de slag met de valoefeningen!

Naar valoefeningen

Onze expert op dit onderwerp