Ga door naar hoofdinhoud
Val OK campagnebeeld

Waarom zou je je kind veilig leren vallen?

Vallen is niet leuk. En zeker niet als je kind daarbij gewond raakt! Wist je dat je kunt voorkomen dat kinderen gewond raken als ze vallen? Niet door alle risico’s uit de weg te gaan, maar juist door je kind te leren om met risico’s om te gaan. Het is belangrijk om de ontwikkeling van je kind op verschillende manieren te stimuleren. Bijvoorbeeld door je kind te leren om goed te vallen.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Kinderen bewegen niet goed genoeg

Er is veel aandacht voor beweging bij kinderen. Toch gaan kinderen daardoor nog niet beter of meer bewegen. Ongeveer 24% van de kinderen beweegt eigenlijk niet goed genoeg. Daarnaast komen er nog elke dag 130 kinderen van 0 tot en met 11 jaar op de Spoedeisende Hulp terecht: zij zijn ernstig gewond doordat ze gevallen zijn. Dit kunnen we voorkomen.

Laat je kind meer én beter bewegen

Het is belangrijk om je kind meer te laten bewegen. Daarnaast moet je moeite doen om je kind beter te laten bewegen: ervoor zorgen dat je kind alle bewegingen goed kan maken. Dit kan door:

  • kinderen uit te dagen in hun bewegingen. Bijvoorbeeld door ze risicovol te laten spelen
  • kinderen te leren hoe ze een val veilig kunnen opvangen. Als kinderen bij het spelen een keer hun evenwicht verliezen, dan weten ze wat ze moeten doen. 

Dat geeft jou als ouder een rustig gevoel. Toch?

Voordelen van veilig leren vallen

Kinderen die goed leren vallen, weten hoe ze ervoor zorgen dat ze niet op hun hoofd vallen en dat ze hun armen niet uitstrekken naar de grond. De kans op verwondingen aan het hoofd en polsbreuken wordt daardoor kleiner. Om dit te leren, moet je kind een automatische reflex afleren. Dat kan, maar daarvoor moet je kind wel veel oefenen.

Als je kind een val goed kan opvangen, dan:

  • is je kind minder bang om te vallen
  • krijgt je kind meer zelfvertrouwen
  • voelt je kind zich sterker en zelfstandiger
  • vindt je kind het leuker om spelletjes te doen en te bewegen
  • wordt het makkelijker om samen te spelen met andere kinderen

En heel belangrijk: als je de oefeningen met je kind blijft doen, dan wordt de kans op verwondingen 50% kleiner!

Hoe leer je veilig vallen?

Het veranderen van een natuurlijke reactie op een val is niet makkelijk. Daarvoor moet je kind oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Laat je maar eens achteruit op de bank vallen… Steek jij je armen uit om je op te vangen? Dat moet je dus juist niet doen.

Maar wat moet je dan wel doen? Dat leer je met de valoefeningen van Val OK! Je kunt er al mee beginnen als je kind 3 of 4 jaar is. Het is heel leuk om samen met je kind te ontdekken hoe je veilig een val voorover, achterover of opzij kunt opvangen.

Bekijk de valoefeningen van Val OK!

Naar de oefeningen

De valoefeningen van Val OK! zijn speels, uitdagend en geven snel succes. Dat maakt het leuk om de oefeningen te herhalen. En dat is belangrijk om een nieuwe reflex te leren. Als kinderen weten hoe ze een val kunnen opvangen, bewegen ze vrijer en doen ze sneller en gemakkelijker mee aan spel en sport.

Yos Lotens

sportpedagoog en mede-ontwikkelaar Val OK!

Hoe vang je een val veilig op?

Hier alvast in het kort wat je moet weten:

  • Bij voorover vallen is het juist wél belangrijk om je armen naar de grond te bewegen. Niet gestrekt maar gebogen, met je handen plat op de grond en tegen elkaar. Alsof je een 'wiel' maakt met je armen en je schouders waarover je kunt rollen en waarin je je hoofd beschermt.
  • Bij achterover vallen moet je niet je armen naar achter uitsteken, maar daarmee veilig (= op tijd en op de juiste manier) 'afslaan', naast je op de grond. Houd je kin op je borst, zodat je achterhoofd de grond niet raakt!
  • Bij opzij vallen moet je niet je arm naar de grond uitsteken, maar langs je lichaam houden en daarmee veilig (= op tijd en op de juiste manier) 'afslaan'. Houd daarbij je hoofd veilig van de grond!

Onze expert op dit onderwerp