Welk speelgoed is veilig voor je jonge kind?
Er is enorm veel speelgoed te koop, en er komen dagelijks nieuwe dingen bij. Als ouder of opa en oma is het soms best lastig kiezen. Wat is leuk voor mijn (klein)kind? Voor welke leeftijd is het geschikt? Maar ook, is dit speelgoed wel veilig? Hieronder geven we je tips en adviezen waar je op moet letten als je speelgoed koopt.
Speelgoed moet in Nederland aan strenge veiligheidseisen voldoen. Voor speelgoed voor baby’s en peuters (jonger dan 3 jaar) zijn de eisen nog iets strenger. Speelgoed mag bijvoorbeeld geen kleine onderdelen bevatten waar een kind in kan stikken. Het mag geen lange koorden hebben, of scherpe randen of punten. Ook mogen er geen schadelijke stoffen in verwerkt zijn en mag het niet brandgevaarlijk zijn.
Het assortiment speelgoed is groot en verandert vaak en snel. Daarom is het belangrijk om het speelgoed, voordat je het koopt, goed te bekijken. Een aantal belangrijke punten waar je dan op kunt letten:
Check of de webshop zich houdt aan de regels
Koop je speelgoed online, weet dan dat webshops in de EU-lidstaten zich aan Europese regels moeten houden. Koop je via een webshop van buiten de EU-lidstaten, dan zijn er andere eisen op het speelgoed van toepassing. Je weet dan niet hoe veilig het product is.
Probeer daarom te achterhalen of de webshop waar je speelgoed wilt bestellen, in Europa gevestigd is. Helaas is dat nog geen garantie dat het speelgoed aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Het komt nog steeds voor dat op Nederlandse webshops speelgoed wordt aangeboden, dat niet voldoet aan de Europese veiligheidseisen.
CE-markering op speelgoed
Met de CE-markering geeft de fabrikant van het speelgoed aan dat het speelgoed voldoet aan de Europese veiligheidseisen. In Europa is het verplicht om deze markering aan te brengen op speelgoed. Het is dus belangrijk om erop te letten dat het product dat je koopt, deze CE-markering heeft.
Maar let ook hier op: de verplichte CE-markering geeft geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is. In de praktijk komt het helaas ook regelmatig voor dat de markering aangebracht is op speelgoed dat niet veilig blijkt te zijn. Omdat er door middel van steekproeven gecontroleerd wordt, is dit niet altijd te voorkomen.
Ftalaten in speelgoed
Hard PVC (plastic) kan zacht gemaakt worden door ftalaten (weekmakers) toe te voegen. Ftalaten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en mogen daarom niet meer voorkomen in speelgoed.
Kleine onderdelen
Kleine onderdelen, balletjes en zuignapjes kunnen bij jonge kinderen voor verstikkingsgevaar zorgen. Er zijn eisen voor kleine onderdelen en speciale eisen voor kleine ballen en zuignapjes. Speelgoed bestemd voor kinderen jonger dan 3 jaar mag geen kleine onderdelen bevatten. Er mogen ook geen kleine onderdelen vanaf getrokken kunnen worden, of vanaf breken als het speelgoed valt. Deze eis houdt in dat losse onderdelen groter moeten zijn dan 3,17 centimeter in de hoogte, breedte of lengte, of dat langwerpige onderdelen langer zijn dan 5,71 centimeter.
Ballen en zuignapjes
Ballen en zuignapjes moeten aan andere eisen voldoen, omdat deze het bovenste gedeelte van de luchtpijp en het achterste gedeelte van de mond kunnen blokkeren. Hierdoor kunnen kinderen stikken. Alleen ventilatiegaten zijn niet voldoende om verstikking te voorkomen. Daarom moeten de ballen en zuignapjes zo groot zijn dat ze de luchtpijp niet kunnen blokkeren. Dit is groter dan 4,45 centimeter. Denk hierbij niet alleen aan zuignapjes aan speelgoed, maar ook aan bijvoorbeeld zuignapjes bij zonneschermen in auto's.
Magnetisch speelgoed
Speelgoed met magneten vormt een relatief nieuw risico, omdat de magneten de laatste jaren kleiner en krachtiger zijn geworden, en bovendien makkelijker kunnen loslaten. Als kinderen losgeraakte magneten inslikken, kunnen deze in het lichaam van het kind elkaar aantrekken en daardoor ernstig of zelfs dodelijk letsel (darmperforatie) veroorzaken. Dit kan dus alleen gebeuren als een kind meer dan één magneet (of één magneet en iets van metaal) inslikt.
Speelgoed waar geluid uit komt
Kinderen houden van speelgoed waar geluid uitkomt. Soms zijn deze geluiden best wel hard, helemaal als het speelgoed dichtbij het oor gehouden wordt. Probeer dit soort speelgoed daarom altijd uit, voordat je het koopt. En koop geen speelgoed met harde geluiden voor jonge kinderen die hier nog niet mee om kunnen gaan. Als speelgoed met een hard geluid tegen het oor gehouden wordt, kan gehoorschade ontstaan.
Tip
Tip
Controleer het speelgoed thuis regelmatig! Check of kleine onderdelen, bijvoorbeeld magneetjes of batterijen, nog goed vastzitten en afgeschermd zijn.
Tot slot nog een paar aanvullende kooptips:
- Let op de waarschuwing: Niet geschikt voor kinderen beneden 3 jaar. De leeftijd van het kind is bepalend voor de grootte van het speelgoed. Kleine stukken speelgoed en losse onderdeeltjes zijn voor baby's en peuters gevaarlijk, ze stoppen namelijk alles in hun mond.
- Koop geen speelgoed bestemd voor kinderen jonger dan 3 jaar dat touwtjes of koordjes heeft en waarvan de uiteinden langer dan 22 centimeter zijn. Eeen kind kan zich daar namelijk aan ophangen.
- Koop goed afgewerkt speelgoed: scherpe randen, hoeken en punten aan speelgoed zijn taboe. Controleer of de vingertjes niet beklemd kunnen raken.
- Koop goed hout: houten speelgoed mag niet splinteren, beukenhout is wat dat betreft beter dan vurenhout. Houten speelgoed mag ook niet gespijkerd zijn. Geschroefd mag wel, als de schroef weggewerkt is in het hout. Gelijmd is het veiligst.
- Koop goed plastic: plastic mag niet breken. Na een breuk zijn de randen vaak vlijmscherp.
Meer weten?
Wil je meer weten over schadelijke stoffen die mogelijk voorkomen in bijvoorbeeld vingerverf, slijm of speelzand? Kijk dan op de website Waarzitwatin.