Klein batterijtje, groot gevaar
Het inslikken van een (knoopcel)batterij lijkt misschien onschuldig, maar dat is het zeker niet. Het komt gelukkig niet heel vaak voor, maar bij kinderen die per ongeluk wel een (knoopcel)batterij inslikken kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.
Een knoopcelbatterij is een klein, plat batterijtje in een metalen busje met dekseltje. Er bestaan verschillende soorten knoopcellen in diverse afmetingen. Dit soort batterijtjes wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt in verschillende apparaten. In elektronisch speelgoed, maar ook in je keukenweegschaal, afstandsbedieningen, de thermometer, een rekenmachine en ga zo nog maar even door.
Het gevaar van de knoopcelbatterij
Een knoopcelbatterij ziet er voor een kind uit als een snoepje. Met het risico dat zij deze in hun mond stoppen. Als een kind per ongeluk een knoopcel inslikt, kan deze in de slokdarm blijven steken. Door aanraking met de vochtige slijmvliezen kan een elektrisch stroompje ontstaan en dit kan ernstige, soms zelfs fatale, schade aanrichten.
Heeft je kind toch een knoopcelbatterij ingeslikt? Snel handelen is cruciaal. Bel direct 112 en geef je kind in de tussentijd frequent een lepel honing. Honing is een zwak zuur en helpt zo de schade in het lichaam te beperken.
Inslikken voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Gezien de ernstige gevolgen bij het inslikken van een knoopcelbatterij, is het allerbelangrijkste dus dat je dit voorkomt. Wat kun je doen om het verstikking te voorkomen?
- Zorg dat je weet welke apparaten je in huis hebt met knoopcelbatterijen. Waarschijnlijk kun je er in elke kamer van je huis wel één vinden. Kunnen ze wel dichtgeschroefd worden?
- Laat knoopcelbatterijen nooit slingeren.
- Bewaar ze altijd buiten het bereik van (kleine) kinderen in de originele verpakking.
- Controleer bij het speelgoed van je kind regelmatig of de batterijtjes er niet uitgehaald kunnen worden.
- Gooi gebruikte batterijen direct weg als chemisch afval in de speciale batterijcontainers.
Wil je extra maatregelen nemen?
Er zijn ook knoopcelbatterijen die een speciaal bitter laagje hebben. De vieze smaak moet er voor zorgen dat kinderen het batterijtje gelijk weer uitspugen. Ook zijn er speciale kinderveilige verpakkingen.