Ga door naar hoofdinhoud
water kruik baby

Zo gebruik je veilig een kruik voor je baby

Sommige pasgeboren baby's hebben moeite om warm te blijven. In dat geval kan een kruik helpen. In warm zomerweer hebben gezonde baby's geen kruik nodig, maar in de winter kan het fijn zijn om het bedje even voor te verwarmen. Hier lees je over de verschillende soorten kruiken en hoe je ze veilig gebruikt.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Gebruiksadviezen voor alle soorten kruiken

  • Gebruik een kruik alleen om het babybedje voor te verwarmen. Haal de kruik uit bed voordat je je baby erin legt. Dit voorkomt dat je baby verbrandt als de kruik lekt of tegen je baby aanrolt.
  • Gebruik altijd een kruikenzak om de kruik. De zak biedt een extra laag bescherming en voorkomt direct contact met de hete kruik.
  • Als je een kruik in bed moet leggen, doe deze dan in een hydrofiele luier of molton en maak vast met een dubbele knoop. Leg de knoop naar je baby toe om te voorkomen dat de kruik naar je baby toe rolt. Dit zorgt ervoor dat de kruik niet tegen je baby aan kan komen.
  • Gebruik geen kruikhoes in de vorm van een speelgoedbeest. Dit kan je baby aanmoedigen om met de kruik te spelen, wat gevaarlijk kan zijn.
  • Controleer bij elk gebruik of de kruik niet lekt. Een lekkende kruik kan brandwonden veroorzaken.
  • Onderhoud de kruik goed en bewaar deze volgens de gebruiksaanwijzing. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de kruik veilig blijft in gebruik.

Verschillende soorten kruiken voor een babybedje

Heetwaterkruik

Een heetwaterkruik vul je met heet water. Vul de kruik niet met kokend water, maar met heet water uit de kraan. Kokend water kan de kruik beschadigen en het risico op brandwonden vergroten. Verwarm een gevulde kruik nooit opnieuw en controleer op lekken of versleten onderdelen. Dit voorkomt dat de kruik scheurt of gaat lekken.

Elektrisch oplaadbare kruik

Deze kruik verwarm je door de stekker in het stopcontact te steken. Controleer of de kruik automatisch uitschakelt bij de juiste temperatuur. Dit voorkomt oververhitting. Zorg ervoor dat de kruik in een zak zit en veilig is zonder scherpe randen of blootliggende elektrische onderdelen. Dit voorkomt elektrische schokken en brandwonden.

Gelkruik

Een gelkruik verwarm je in de magnetron. Volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig om oververhitting te voorkomen. Oververhitting kan de kruik doen barsten. Schud de kruik goed na het opwarmen en controleer op scheurtjes of beschadigingen. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig verdeeld is en voorkomt brandwonden.

Pittenkruik

Een pittenkruik is gevuld met kersenpitten of lijnzaad en wordt opgewarmd in de oven of op de verwarming. Leg deze kruik niet in de magnetron. Dit voorkomt dat de kruik te heet wordt en barst. Volg altijd de gebruiksaanwijzing en controleer op losse naadjes of beschadigingen. Beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat de pitten uit de zak komen en brandwonden veroorzaken. Maak de kruik af en toe vochtig om uitdroging van de pitten te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de kruik langer meegaat en veilig blijft.

Blijf bij je baby als je een pittenkruik gebruikt, omdat de kruik zacht is en verstikking kan veroorzaken als je baby er tegenaan slaapt. Let op: er zijn gevallen bekend van kersenpittenkruiken die in brand vlogen, maar dit is niet gemeld bij andere soorten pitten. Zorg daarom voor extra voorzichtigheid bij het gebruik van kersenpittenkruiken.

 

Bekijk onze 4 belangrijkste adviezen om jouw baby veilig te laten slapen

Lees onze adviezen

Onze expert op dit onderwerp