Voorkom vergiftiging door schoonmaakmiddelen
Schoonmaakmiddelen hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Maar voor alle schoonmaakmiddelen geldt dat ze giftig zijn als ze worden ingeslikt. Hoe kun je vergiftiging door schoonmaakmiddelen bij jouw kind voorkomen? Wij geven tips.
Schoonmaakmiddelen liggen vaak voor het grijpen: vaatwasblokjes onder in het aanrechtkastje, toiletblokje in de wc, de was pods bij de wasmachine. En net als je alle spullen voor de schoonmaak (emmer sop, chloor, allesreiniger) klaar hebt staan, grijpt jouw kind zijn kans…
Schoonmaakmiddelen zijn giftig
Voor alle schoonmaakmiddelen geldt dat ze giftig zijn als ze worden ingeslikt. Gevaarlijke schoonmaakmiddelen zitten ook vaak in felgekleurde, vrolijke verpakkingen. Vooral kleine kinderen worden hierdoor aangetrokken en lopen zo het risico op een vergiftiging.
Er valt een onderscheid te maken tussen bijtende en petroleumachtige producten, beide kunnen veel schade aanrichten bij jonge kinderen:
Bijtende producten
Deze producten beschadigen -wanneer ze worden ingeslikt – de slokdarm en keel zeer ernstig. Bijtende producten kunnen ook gevaarlijk zijn voor huid en ogen. Lees daarom altijd het etiket!
Voorbeelden van zulke producten zijn:
- ontstopper
- toiletreiniger
- ammonia
- permanentvloeistof
- ontkalkingsmiddelen
Petroleumachtige producten
Deze producten kunnen - als ze worden gedronken - in de longen terechtkomen. Een kleine hoeveelheid kan dan al een chemische longontsteking veroorzaken. Denk hierbij aan: wasbenzine, meubelolie, lampenolie en terpentine.
Het is lastig om aan te geven wat de gevolgen van een vergiftiging precies zijn of wat voor letsel kinderen oplopen. De ernst van het letsel is afhankelijk van hoeveel jouw kind binnenkrijgt, zijn gewicht en of hij net gedronken of gegeten heeft.
Tips voor veilig gebruik schoonmaakmiddelen
- Voor het veilig gebruiken van schoonmaakmiddelen is het belangrijk dat je de informatie op de etiketten leest én toepast en dat je weet wat de betekenen!
- Bewaar giftige producten altijd in de originele verpakking. Giet bijvoorbeeld geen terpentine in een limonadefles.
- Berg schoonmaakmiddelen veilig op, dus hoog en/of achter slot en grendel.
- Zet emmers sop en flessen schoonmaakmiddel ook tijdens het schoonmaken buiten het bereik van je kind.
- Ruim alles meteen na gebruik weer op.
Bestel de Gifwijzer
De
is hét hulpmiddel voor ouders en verzorgers van jonge kinderen. Met het boekje en/of de app leer je een vergiftiging te voorkomen en te herkennen, maar ook wat je moet doen als er onverhoopt toch iets gebeurt.