Ga door naar hoofdinhoud
Baby met snoer in mond

De 4 van Veilig Ontdekken

Laat je kind veilig op ontdekkingstocht gaan

Veel van de letsels bij kinderen ontstaan in of om het huis. Baby’s zijn vaak sneller en slimmer dan je denkt. En beschermende maatregelen worden soms te laat genomen. Wij juichen het toe als kinderen lekker op ontdekkingstocht mogen gaan in huis, dat is goed voor de ontwikkeling. Maar wel in een babyproof omgeving. Daarom hebben wij de belangrijkste tips voor de veiligheid in en om huis voor je op een rijtje gezet.

Zeg eens eerlijk, heb jij je kindje wel eens halverwege de trap betrapt? Of wiebelend op een krukje om iets te pakken? Jonge kinderen gaan graag op ontdekkingstocht. Ze zijn daarbij heel inventief; klimmen al op de trap naar boven voordat ze goed en wel kunnen lopen. Of gebruiken een stuk speelgoed als opstapje om bij het aanrecht of een keukenkastje te kunnen.

Uit onderzoek blijkt dat ouders vaak verrast worden door wat hun kind allemaal kan. Met ‘De 4 van Veilig ontdekken’ geven we je de vier belangrijkste tips om je kind veilig op ontdekkingstocht te laten gaan. 

 

Traphekje boven- én onderaan trap

Wist je dat een val van de trap de nummer één oorzaak is waarom kinderen met letsel op de spoedeisende hulp belanden? Ook een kind dat alleen kruipt, kan echt al de trap op klimmen. Vaak worden bovenaan de trap wel traphekjes geplaatst, maar onderaan niet. Terwijl kinderen niet zo zeer van boven naar beneden vallen, maar juist van de trap vallen als ze zelf naar boven aan het klauteren zijn. 

Schoonmaakmiddelen opbergen

Schoonmaakmiddelen zitten vaak in felgekleurde, vrolijke verpakkingen. Vooral kleine kinderen worden hierdoor aangetrokken. Zij zien het gevaar van dit soort producten niet, terwijl ze vaak voor het grijpen liggen. Bijvoorbeeld in het gootsteenkastje. Berg ze liever hoog op, of zorg dat je keukenkastje is afgesloten met een speciaal kinderslot. Denk je ‘dit overkomt mij niet?’? Er belanden jaarlijks ruim 1.000 kinderen in het ziekenhuis na het eten of drinken van iets giftigs! Voorkomen is beter dan genezen!

Knoopcelbatterijen

Een knoopcelbatterij is klein, maar met een groot gevaar. Want voor een kind ziet het er uit als een snoepje. En alles wat er uit ziet als een snoepje, gaat in het mondje. Als een kind per ongeluk een knoopcel inslikt, kan deze in de slokdarm blijven steken. Door aanraking met de vochtige slijmvliezen kan een elektrisch stroompje ontstaan en dit kan ernstige, soms zelfs fatale, schade aanrichten. Nieuwe batterijen worden vaak wel goed opgeborgen, maar ze zitten in steeds meer producten die vaak gewoon voor het grijpen liggen. Denk aan de autosleutel, afstandsbediening en het LED-waxinelichtje. Ook hiervoor geldt, berg ze goed op!

Stopcontacten

Heb je zelf wel eens je huis bekeken op kniehoogte? De wereld ziet er dan heel anders uit! Door de ogen van je kind ziet een stopcontact er bijvoorbeeld uit als een vrolijk gezichtje. Interessant om toch eens aan te zitten. Belangrijk dus dat ze zijn afgedekt! 

Onze expert op dit onderwerp

Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink
Mieke Cotterink is expert Kinderveiligheid bij VeiligheidNL, het kenniscentrum letselpreventie.