Ga door naar hoofdinhoud
Baby in een badzitje in bad

Hulpmiddelen voor een kindveilige badkamer

Het is goed om even stil te staan bij de vraag; hoe kindveilig is jouw badkamer? Er zijn allemaal hulpmiddelen op de markt die de badkamer een veiliger plek maken voor je kind. Ik vertel je hieronder meer over een aantal van deze hulpmiddelen.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Verwondingen bij jouw kind door verbranding of verdrinking in de badkamer is in eerste plaats te voorkomen door je kind nooit alleen te laten in bad. Ook niet heel even. Maar de volgende hulpmiddelen kunnen in meer of mindere mate ook bijdragen aan hoe kindveilig jouw badkamer is. Let wel: het zijn hulpmiddelen, dus verbranding of verdrinking kan door alleen het gebruik ervan niet voorkomen worden.

Bad op een badstandaard

Voor het badderen van een jonge baby kan je gebruikmaken van een babybad of speciale bademmer, die geplaatst wordt op een badstandaard. Sommige van deze badstandaarden kunnen op het ligbad geklemd worden, andere worden gewoon op de vloer geplaatst.

Bij het kopen van een badstandaard is het volgende belangrijk:

  • Een badstandaard moet een dwarsbalk of stoppen hebben, zodat het badje niet van de standaard af kan schuiven.
  • Een bad met inklapbare standaard moet een goede borging hebben, zodat de badstandaard niet plotseling inklapt.
  • Een badstandaard die op een ligbad geplaatst kan worden, moet stevig zijn en goed op het ligbad passen.
  • Is het badje ingebouwd in een commode, kijk dan of het bovenblad van de commode of het aankleedkussen volledig opengeklapt of weggeschoven kan worden zodat het niet op de baby kan vallen wanneer hij in bad zit.

Antislipmaterialen

Antislipmateriaal voorkomt glijpartijen op gladde vloeren of in bad.

Het is in verschillende soorten te koop:

  • Matjes (voor douchevloeren en badkuipen)
  • Kant-en-klaar strips (voor vloeren en traptreden)
  • Fantasiefiguren (voor douchevloeren en badkuipen)
  • Rubber gaas (voor onder vloerkleden en matten)

Gebruik een antislipmatje of plak een paar antislipstickers op de bodem van het badje, zodat jouw baby niet zo makkelijk onderuit kan glijden. Een antislipmatje betekent nog niet dat je baby volkomen veilig is!

Antislipmaterialen zijn o.a. te koop bij doe-het-zelfzaken, babyspeciaalzaken en thuiszorgwinkels.

Badthermometer

Om verbranding van jouw kind te voorkomen, is het belangrijk om de watertemperatuur te controleren. Naast je hand of elleboog, kan je hiervoor ook een badthermometer gebruiken. Een baby voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC. Dit is de lichaamstemperatuur. Wanneer het badwater tussen de 36ºC en 38ºC is, kan jouw baby veilig baden.

Onder de 36º treedt er onderkoelingsgevaar op en boven de 38ºC neemt de kans op verhitting / verbranding toe. Een thermometer moet de temperatuur tussen de 36ºC en de 38ºC dus nauwkeurig aangeven. Een nauwkeurigheid van een halve graad is acceptabel. Je kunt kiezen uit twee soorten badthermometers.

Er zijn twee soorten badthermometers:

  • Glazen thermometer. Deze hebben vaak een goede schaalverdeling, zodat je nauwkeurig kunt aflezen wat de temperatuur is. Een kunststof rand zorgt ervoor dat de thermometer in het bad blijft drijven. Het kan bij deze thermometers wel tot een minuut duren tot de juiste temperatuur is af te lezen.
  • Kleurthermometer. Koop deze alleen als de temperatuur in leesbare cijfers verschijnt. Sommige kleurthermometers geven alleen met een bepaalde kleur of een woord aan dat de temperatuur goed is. Het gevaar is dan dat ‘goed’ bijvoorbeeld wordt aangegeven tussen de 37 en 40 graden en dus niet binnen de veilige marge van 36 tot 38 graden. Deze thermometers raden wij dan ook af.


Waar moet je op letten bij het kopen of gebruiken van een badthermometer:

  • Koop een speciale badthermometer. Koortsthermometers kunnen niet altijd tegen water.
  • Schaf bij voorkeur een glazen badthermometer met vloeistof aan. Deze zijn het nauwkeurigst af te lezen.
  • Koop alleen een badthermometer met kleurverandering als de temperatuur in leesbare cijfers verschijnt.
  • Voel na het meten van de temperatuur met een badthermometer ook nog even met de elleboog.
  • Laat de thermometer zolang in het water als op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven, wanneer er niets vermeld staat in de gebruiksaanwijzing dan minimaal 1 minuut.
  • Laat je kind niet spelen met een glazen thermometer.

Badkraanbeschermer

Kinderen kunnen zich makkelijk stoten aan de badkraan. Meestal is het leed te overzien, maar soms loopt het minder goed af, bijvoorbeeld als je kind uitglijdt in bad. De badkraanbeschermer (badkraanbumper) kan deze klap opvangen. Het is een opblaasbaar product, dat over de kraan wordt geschoven en op vrijwel iedere normale badkraan past. De kraan is gewoon te gebruiken. Niet bij alle badkraanbeschermers worden de knoppen van de kraan volledig afgeschermd, zodat een kind nog wel bij de hete kraan kan komen. Het blijft dus oppassen.

Badkraanbeschermers zijn o.a. te koop bij doe-het-zelfzaken, babyspeciaalzaken en thuiszorgwinkels.

Badzitje

Sommige ouders of verzorgers maken tijdens het wassen van hun baby gebruik van een badzitje. Dit zijn drijvende, opblaasbare matrasjes of kunststof kuipjes die je in bad kan zetten. Een badzitje ondersteunt baby’s tot zes maanden in een liggende positie. Zodra je kindje zelfstandig kan zitten, maar nog niet kan staan (tussen zes en acht maanden), kan je gebruikmaken van een zitje dat je met zuignappen op de bodem van het bad vastzet. Het helpt je om je kind rechtop te houden.

Een badzitje lijkt misschien handig, maar ik raad het gebruik ervan af. Een badzitje geeft namelijk een vals gevoel van veiligheid. Je bent eerder geneigd grotere risico's te nemen. Onderzoek wijst uit dat kinderen in een badzitje vaker alleen gelaten worden en dat ouders het bad vullen met meer water dan anders.

Wil je toch een badzitje aanschaffen, let dan op de volgende zaken:

  • Blijf altijd bij je kind, ook als het in een badzitje zit.
  • Vul het bad niet met meer water dan in de gebruiksaanwijzing of op het badzitje staat.
  • Zet de zuignapjes niet op een antislipoppervlak. Dit vermindert de zuigkracht van de napjes.
  • Vervang de zuignapjes als de werking achteruit gaat of als ze beschadigd zijn.
  • Gebruik het badzitje niet meer als een kind zelfstandig kan staan of zich kan optrekken. Zo voorkom je dat het kind gaat ‘klimmen’ en het badzitje kantelt.

Onthoud dit:

Onthoud dit:

Alle hulpmiddelen die op de markt te koop zijn, voorkomen op zichzelf niet dat jouw kind verbrandt of verdrinkt. Daar kan jij als ouder voor zorgen; door altijd in de buurt van je kindje te blijven als het in bad zit. Dus jij bent en blijft de belangrijkste factor in het kindveilig maken van de badkamer!

Onze expert op dit onderwerp