Ga door naar hoofdinhoud
eerst telefoon

Zo voorkom je gehoorschade

Voor jou als ouder zijn er concrete acties om vroegtijdig gehoorverlies bij je kind te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 8 kinderen tussen de 9 en 11 jaar al eerste tekenen van gehoorschade heeft. Even op de tablet ziet er misschien onschuldig uit, maar als je kind te lang wordt blootgesteld aan hard geluid is dit niet zonder risico. Als ouder is je hulp echt belangrijk. Lees hieronder de praktische tips.

Wat kan je zelf doen?

Gehoorschade door hard geluid is onomkeerbaar en kan veel impact hebben op het leven van je kind. Daarom is het belangrijk dat je kind leert om veilig om te gaan met hard geluid. De belangrijkste adviezen voor ouders zijn:

 

  • Zet de volumebegrenzer op de telefoon van je kind aan. Deze zorgt dat het geluid niet boven de 85 decibel uitkomt. Heeft je kind een telefoon waar geen begrenzer op zit? Zet het volume dan niet harder dan 60% van de volumebalk.
  • Zorg voor een veilige koptelefoon of oortjes. Een afsluitende koptelefoon die over de oren valt is het beste. Deze zitten minder dicht op het trommelvlies en het omgevingsgeluid wordt afgesloten. Zo hoef je het volume minder hoog te zetten om de muziek goed te kunnen horen. 

  • Maak afspraken over hoe lang achter elkaar je kind muziek mag luisteren of gamen met een koptelefoon op. Een richtlijn hierbij is bijvoorbeeld maximaal 30 minuten achter elkaar. Neem na deze tijd een zogenoemde oorpauze.

Onze expert op dit onderwerp

Foto van Lisanne de Regt
Expert Gehoorschadepreventie
Lisanne de Regt
Lisanne de Regt is gezondheidspsycholoog en zet zich al jaren in als expert Gehoorschadepreventie bij VeiligheidNL, het kenniscentrum letselpreventie.