Zo voorkom je gehoorschade
Voor ouders zijn er concrete acties om vroegtijdig gehoorverlies bij je kind te voorkomen. Als ouder is je hulp echt belangrijk, wist je dat 1 op de 7 kinderen tussen de 9 en 11 jaar al beginnend gehoorverlies heeft? Even op de tablet ziet er misschien onschuldig uit, maar lees hieronder de praktische tips voor veilig gebruik.
Wat kan je zelf doen?
Gehoorschade door lawaai is onomkeerbaar en heeft levenslange gevolgen. Dat betekent dat het belangrijk is om dit zoveel mogelijk te voorkomen. De belangrijkste adviezen voor ouders in het tegengaan van gehoorschade:
Zet de volumebegrenzer op de muziekspeler aan. Deze zorgt dat het geluid niet boven de 85 decibel uitkomt. Heb je een muziekspeler waar deze niet op zit? Beperk het volume tot twee derde van de volumebalk.
Zorg voor een goede koptelefoon of oortjes. Een afsluitende koptelefoon die over de oren valt is het beste. Zo zitten deze minder dicht op het trommelvlies en het omgevingsgeluid wordt afgesloten waardoor je het volume minder hoog hoeft te zetten om de muziek goed te kunnen horen.
Maak afspraken over hoe lang achter elkaar je kind muziek mag luisteren of gamen met een koptelefoon op. Een richtlijn hierbij is bijvoorbeeld maximaal 30 minuten achter elkaar. Neem na deze tijd een zogenoemde oorpauze.
Doe regelmatig een hoortest, bijvoorbeeld de gratis online kinderhoortest.