Ga door naar hoofdinhoud
Blije baby met handdoek om hoofd

Zo maak je van de badkamer een veilige plek voor je kind

Ook in de badkamer kan je kind letsel oplopen. Door verbranding; aan te heet water of aan de kraan. Maar ook door verdrinking in bad, wat al in een klein laagje water kan. Dat voorkom je door je kind nooit alleen achter te laten in bad. Ook niet heel even. Hieronder geven we je meer informatie over het voorkomen van letsel bij jouw kind in de badkamer.

Een ongeluk is zó gebeurd. Zo kan je kind bijvoorbeeld nare brandwonden oplopen door heet water uit de kraan. Of erger nog: verdrinken. Al in een klein laagje water kan dit gebeuren. Ongelukken gebeuren vaak als je er niet bij bent.

Algemene tips om letsel bij kinderen in de badkamer te voorkomen: 

  • Laat je kind nooit alleen achter in bad. Ook niet heel even.
  • Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt voor de wasbeurt binnen handbereik hebt.
  • Laat de telefoon gewoon rinkelen als deze overgaat.
  • Doe geen ander huishoudelijk werk terwijl je kind in bad zit.
  • Laat nooit een ouder kind toezicht houden op een jonger kind.
  • Sluit de badkamerdeur zo af, dat je kind niet ongemerkt alleen in de badkamer kan komen.
  • Gebruik liever geen .

Voorkom brandwonden in de badkamer

  • Installeer een thermostaatkraan.
  • Test altijd de watertemperatuur met hand, elleboog of badthermometer voordat je kind in bad of onder de douche gaat, ook als je kind oud genoeg is om zelf in bad te stappen. Een kind voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC. Dit is de lichaamstemperatuur. Water van 55°C kan bij een kind binnen 30 seconden ernstige brandwonden veroorzaken.
  • Zorg dat je kind niet bij de warme kraan kan of scherm deze af met een badkraanbeschermer. Let op: ook een thermostaatkraan kan aan de buitenkant heet worden.
  • Sommige typen thermostaatkranen hebben een ‘cool-touch’. De buitenkant van de kraan wordt dan nooit warmer dan de ingestelde watertemperatuur. Een kind kan dan gerust de kraan vastpakken zonder vervelende gevolgen.

Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat het water altijd dezelfde druk en temperatuur heeft. Met een temperatuurblokkering op 38 graden kan jij (of je kind) de watertemperatuur niet zomaar verhogen. De kans op verbranding wordt hierdoor verkleind. Door de knop van de temperatuurblokkering in te drukken kan de temperatuur van het water verhoogd worden.

  • Vergeet nooit de temperatuurknop terug te draaien naar 38 graden, zodat de begrenzer weer in zijn slot valt. Zo kan niemand zich verbranden, wanneer de kraan (per ongeluk) wordt aangezet.
  • Test altijd de watertemperatuur met hand, elleboog of badthermometer voordat je kind in bad of onder de douche gaat, ook als je kind oud genoeg is om zelf in bad te stappen. De thermostaatkraan kan na een tijdje minder goed werken door kalk of verontreiniging door bijvoorbeeld zeepresten. Maak de thermostaatkraan daarom regelmatig schoon en kalkvrij.
  • Houd er rekening mee, dat een thermostaatkraan zelf wel heet kan worden, zorg daarom dat je kind niet bij de kraan kan of dat deze afgeschermd wordt met een badkraanbeschermer. Sommige typen thermostaatkranen hebben een ‘cool-touch’. De buitenkant van de kraan wordt dan nooit warmer dan de ingestelde watertemperatuur. Een kind kan dan gerust de kraan vastpakken zonder vervelende gevolgen.

Naast thermostaatkranen zijn er ook één-hendel-mengkranen te koop. Hiermee kan je de maximale uitstroomtemperatuur van het water instellen.

Voor mensen die niet een nieuwe kraan willen aanschaffen bestaat er ook een minithermostaat, waarmee elke kraan met een maximumtemperatuur kan worden beveiligd. De minithermostaat wordt net boven de plaats gemonteerd waar de waterleidingen uit de muur komen.

Gewone badkraan

Heb je een gewone badkraan, let dan op het volgende:

  • Vul het bad eerst met koud water en dan pas met warm water.
  • Doe eerst de warme kraan dicht en dan pas de koude.
  • Leer je kind vanaf twee jaar de betekenis van de rode en de blauwe kleur op de kraan. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.
  • Verlaag de watertemperatuur in je cv-installatie of laat deze lager afstellen door je cv-monteur. Vaak staan deze installaties zo afgesteld dat het water wordt verhit tot 65 graden (bij oude geisers soms tot 90 graden!). Als je alleen de warme kraan openzet, dan komt er dus water uit met deze temperatuur. Wanneer je de warmwaterinstallatie afstelt op een temperatuur tussen de 49 en 54 graden, dan duurt het tussen de 30 sec (bij 54 graden) en 10 minuten (bij 49 graden) voordat je kind een brandwond oploopt.

Voorkom verdrinking in bad

Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op de Spoedeisende Hulp (SEH) te belanden door verdrinking. Met name kinderen van 1 en 2 jaar oud. Deze ongevallen gebeuren vooral in en om huis; in een opblaasbaar zwembadje of een vijver, en soms ook in bad. Om verdrinking te voorkomen, hebben we de belangrijkste adviezen voor je op een rij gezet in De 4 van Veilig in bad.

Voor zowel het voorkomen van verdrinking als van verbranding geldt dus: laat je kind nooit alleen in bad, ook niet voor heel even. Dat is het belangrijkste advies om jouw kind veilig te houden in bad.

Handige hulpmiddelen

Er zijn veel hulpmiddelen op de markt die kunnen bijdragen aan hoe kindveilig jouw badkamer is. Lees het blog Hulpmiddelen voor een kindveilige badkamer.

Lees meer

Onze expert op dit onderwerp