Slapende baby in een autostoel: hier moet je op letten
Het gebeurt al snel als je met je baby in de auto op pad gaat: je baby valt in slaap. Waar moet je op letten als je baby slaapt in de auto? En kan een baby veilig slapen in een babyautostoel? In dit artikel geven we je informatie en tips.
Belangrijk om te weten: een babyautostoel is niet perfect om in te slapen. Om te slapen blijft een bedje de meest veilige plek. Haal je baby dan ook uit de autostoel bij thuiskomst of op je eindbestemming en laat hem niet in de autostoel verder slapen. Een autostoel is gemaakt om je baby veilig te kunnen vervoeren: het beschermt je baby bij ongelukken. Toch gebeurt het vaak dat je baby in slaap valt tijdens het rijden. De volgende tips helpen je om je baby veilig te laten slapen in een babyautostoel.
Let erop dat je baby goed kan ademen
Je baby zit een beetje krom in de babyautostoel. Als je baby in slaap valt, kan het kinnetje op de borst zakken. Daardoor kan je baby minder goed ademhalen. Let extra goed op als je baby pasgeboren of te vroeg geboren is.
Dit kun je doen om ervoor te zorgen dat je baby minder krom zit:
- Gebruik in het begin altijd het verkleinkussen dat bij de autostoel hoort. Daarmee zakt je baby minder weg in de autostoel.
- Gebruik de babyautostoel zo lang mogelijk. Ga niet te snel een peuterautostoel gebruiken. Als je baby te vroeg rechtop zit, is de kans groter dat het hoofdje voorover hangt als je baby slaapt. Jonge baby’s kunnen dan eerder stikken, doordat de luchtpijp wordt dichtgedrukt.
- Ben je op je eindbestemming aangekomen en slaapt je baby? Haal je baby dan uit de autostoel en probeer hem verder te laten slapen in een bedje. Laat hem niet verder slapen in de autostoel.
Als het lukt, laat dan een volwassene naast de baby in de auto zitten (vooral in het begin). Zo kan die persoon de baby goed in de gaten houden, terwijl de bestuurder op de weg let.
Gebruik in de auto een dekentje in plaats van een slaapzak
Er zijn slaapzakken te koop die je kunt gebruiken in de babyautostoel. Er zit een gat in de slaapzak, zodat de riempjes van de autostoel er doorheen passen. Vaak zijn deze slaapzakken gewatteerd. In een gewatteerde slaapzak zit extra vulling. Omdat de riempjes over de slaapzak lopen, kun je de riempjes van de autostoel niet strak genoeg aantrekken. Hierdoor zit je baby te los in de autostoel. Dat geldt ook voor als je kindje een winterjas aanheeft in een autostoel. Gebruik deze speciale slaapzak daarom liever niet. Je kunt beter een dekentje of voetenzak gebruiken.
Gebruik je toch een speciale slaapzak in de auto? Let dan hierop:
- Kies een slaapzak die niet zo dik is. Kies bijvoorbeeld een slaapzak met 0,5 of 1,0 .Slaapzakken en dekens hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade), die aangeeft hoe warm ze zijn.
- Gebruik deze speciale slaapzak alleen in de auto en dus in de autostoel. Dus niet als je kindje in bed of op een andere plek slaapt.
- Trek de riempjes van de autostoel zo strak mogelijk aan.
- Let op de lichaamstemperatuur van je baby. Je baby moet het niet te warm krijgen. De autostoel is al een warme plek, omdat je baby er krom in zit.
Laat je (slapende) baby nooit alleen in de auto achter
Slaapt je baby net, of zit je kleintje lekker in de auto? Laat je baby dan nooit alleen in de auto achter! Zeker als de auto in de zon staat is dat gevaarlijk. Kinderen krijgen het snel te warm: ze raken oververhit. Het heeft geen zin om een raam open te zetten in een auto die in de zon staat. Dit helpt namelijk niet. De temperatuur in de auto gaat toch omhoog. En dat kan gevaarlijk zijn voor je baby.