Loopstoel en babybouncer: wel of niet gebruiken?
Overweeg je een loopstoeltje of babybouncer te kopen voor je kind? Het is belangrijk om te weten dat deze producten risico's met zich meebrengen. Daarom raden we aan om ze niet te gebruiken. Mocht je er toch een willen aanschaffen, lees dan de adviezen hieronder.
Een loopstoeltje en een babybouncer zijn bedoeld voor kinderen die al goed kunnen zitten maar nog niet kunnen lopen. In Nederland wordt het gebruik van loopstoeltjes afgeraden. Dit geldt ook in veel andere landen. Sommige landen hebben ze zelfs verboden. Waarom? Omdat er veel ongelukken mee gebeuren. Maar vooral omdat je kind zich het beste ontwikkelt in zijn eigen tempo, zonder een loopstoeltje te gebruiken.
Loopstoeltje
Een loopstoeltje heeft wieltjes en een zitje op een frame van metaal of kunststof. Het helpt kinderen om rechtop te zitten en zich voort te bewegen door met hun voeten de grond aan te raken. Meestal hebben ze een blad met speelgoed erop. Ze zijn bedoeld voor kinderen tussen 6 en 14 maanden.
Wat kan er misgaan?
Wereldwijd gebeuren veel ongelukken met loopstoeltjes:
- Kinderen kunnen van een trap vallen of het stoeltje kan kantelen.
- Kinderen kunnen bij plekken komen die eerst onbereikbaar waren, zoals bijvoorbeeld de oven, kookplaten, snoeren en stopcontacten.
- Kinderen kunnen met hoge snelheid tegen muren, deuren of meubels botsen.
- Ouders gebruiken het soms als een soort box, waardoor kinderen meer vrijheid hebben en ouders denken dat het veilig is om ze alleen te laten.
Vertraging in de loopontwikkeling
Een loopstoeltje kan ervoor zorgen dat je kind later leert lopen. Dit komt doordat het kind niet op een natuurlijke manier leert lopen, zoals met vallen en opstaan.
Motorische ontwikkeling is het proces waarbij een kind zijn spieren leert gebruiken en nieuwe bewegingen stap voor stap ontdekt. Dit gebeurt meestal in een vaste volgorde. Een loopstoeltje kan deze ontwikkeling verstoren doordat het kind niet goed ziet hoe het zijn benen beweegt en het dwingt tot bewegingen waarvoor het nog niet klaar is. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar een loopstoeltje kan dit proces vertragen.
Wil je toch een loopstoel aanschaffen?
Koop dan een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige veiligheidsnorm (NEN-EN 1273: 2020). Nieuwe loopstoeltjes voldoen meestal aan deze norm, maar bij tweedehands producten kan dit anders zijn.
Babybouncer
Een babybouncer is een stoeltje voor baby’s die hun hoofd goed rechtop kunnen houden maar nog niet kunnen lopen. Het zitje is van zachte stof en hangt aan het plafond of in een deuropening. Baby’s kunnen zich erop afzetten en op en neer bewegen, maar het is niet bedoeld om mee te schommelen.
Wat kan er misgaan?
Het gebruik van een babybouncer heeft ook risico’s:
- Bij babybouncers in de deuropening kunnen kinderen tegen de deurpost botsen.
- De bevestiging kan per ongeluk losraken of het kind kan verstrikt raken in de touwen.
- Als de veren niet goed afgeschermd zijn, kunnen vingertjes ertussen komen.
Waar let je op bij aanschaf en gebruik?
Er is een Europese veiligheidsnorm voor babybouncers (NEN-EN 14036). Controleer of de babybouncer die je koopt aan deze norm voldoet. Dit staat op het product vermeld.
Enkele tips voor gebruik van de babybouncer:
- Blijf altijd in de buurt van je kind als het in de babybouncer zit.
- Zorg ervoor dat alleen de teentjes de grond kunnen raken.
- Gebruik de babybouncer niet om mee te schommelen.
- Laat je kind niet in de babybouncer slapen.
- Gebruik de babybouncer niet langer dan 20 minuten per dag.
- Controleer voor gebruik of de babybouncer goed is bevestigd en vergrendeld. Controleer ook regelmatig de veren.
- Stop met het gebruik zodra je kind kan lopen of als het zwaarder is dan 12 kg.
Waar let je op bij aanschaf en gebruik?
Er is een Europese veiligheidsnorm voor babybouncers (NEN-EN 14036). Let erop dat de babybouncer die je koopt, voldoet aan deze norm. Dit staat aangegeven op het product.
In deze norm is bijvoorbeeld geregeld dat de babybouncer altijd geleverd moet worden met een duidelijke gebruiksaanwijzing, waarin ook adviezen staan voor een juiste bevestiging van de babybouncer. Check of het deurkozijn/plafond stevig genoeg is om het gewicht van het kind te dragen.
En dan nog een paar tips voor gebruik van de babybouncer:
- Blijf altijd bij je kind als het in de babybouncer zit.
- Zorg ervoor dat alleen de teentjes de grond kunnen raken.
- Gebruik de babybouncer niet om te schommelen.
- Laat je kind niet in de babybouncer slapen.
- Gebruik een babybouncer niet langer dan 20 minuten per dag.
- Controleer iedere keer voor gebruik of de babybouncer goed bevestigd en vergrendeld is. Controleer ook de veer regelmatig.
- Stop het gebruik zodra je kind kan lopen of als het zwaarder is dan 12 kg.
Alternatieven voor een loopstoeltje en babybouncer
Het is het beste om je kind de ruimte te geven om in zijn eigen tempo de wereld te ontdekken. Leg je kind op een kleed of in de box, zodat het vrij kan bewegen. Een activitykleed of babygym is leuk als ze beginnen te grijpen. Later kun je duwkarretjes gebruiken als hulp bij het leren lopen.