De box
Een box is een fijne, vertrouwde plek voor je kind. Een plek om even tot rust te komen, te spelen en te bewegen. Waar moet je op letten als je een box koopt? En hoe gebruik je een box op een veilige manier?
Er zijn twee soorten boxen te koop: de spijlenbox en de netbox
- Een spijlenbox is meestal gemaakt van hout. Deze box kun je in allerlei vormen kopen: rond, vierkant of in de vorm van een driehoek.
- Een netbox is rechthoekig en van metaal, de zijkanten bestaan uit een net.
Een spijlenbox heeft belangrijke voordelen boven een netbox. Spijlen geven je kind steun bij het zitten, je kindje leert zich optrekken aan de spijlen en kan goed om zich heen kijken. Een nadeel van een netbox is dat je kind niet zo goed door het net kan kijken. Ook geeft het net geen steun als je kind er tegenaan zit of zich wil optrekken. Het voordeel is dat een netbox niet zo zwaar is. Je neemt een netbox makkelijk mee als je kind gaat logeren.
Controleer of een inklapbare box veilig is
Sommige boxen kun je inklappen. Handig op bezoek bij opa en oma of als je niet zoveel ruimte in huis hebt. Let erop dat je de box makkelijk kunt uit- en inklappen. Controleer bij het uitklappen altijd of de onderdelen automatisch in een veiligheidsslot vallen. En controleer of het slot goed beveiligd is. Dit betekent dat je twee dingen tegelijk moet doen om het slot open te maken, bijvoorbeeld een knopje indrukken en tegelijkertijd duwen. Dit zorgt ervoor dat de box nooit onverwacht inklapt terwijl je kind erin ligt.
Zet de bodem van je box op de goede hoogte
- In de eerste maanden zet je de bodem van de box in de hoogste stand, maar . Je baby ligt dan niet op de tocht en je hoeft niet zo diep te bukken om de baby op te pakken.Wettelijke eis: de afstand van de bovenkant van de bodem tot het hoogste punt van de zijkant van de box moet minimaal 60 centimeter zijn in de laagste stand en 30 centimeter wanneer de bodem in de hoogste stand staat afgesteld.
- Gaat je kind zich optrekken omdat het probeert om te staan? Zet de bodem dan in de laagste stand, minimaal 60 centimeter onder de rand. Let op: de bodem ligt op klemmen. Vergeet niet om de klemmen van de vorige stand weg te halen.
Voor de veiligheid kun je een bodem alleen verlagen of verhogen met gereedschap. Vraag in de winkel of iemand kan laten zien hoe je de bodem van een box verhoogt of verlaagt.
Waar let je verder op als je een box koopt?
- Controleer of er een duidelijke, Nederlandse gebruiksaanwijzing bij zit. Controleer of duidelijk is hoe je de box in elkaar zet.
- De box is stevig en heeft geen scherpe hoeken of randen.
- Kun je de bodem verhogen of verlagen? Controleer of de box ook stevig is als je de bodem in de hoogste stand zet.
- Tussen de bodem en de zijkant mag niet meer dan een halve centimeter zitten.
- Bij een spijlenbox is de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter.
- Bij een netbox mogen de gaten in het net niet groter zijn dan 0,7 centimeter. Let hier vooral op als je een tweedehands box koopt.
- Heeft een box vier wieltjes? Dan moeten je twee of meer wieltjes kunnen vastzetten.
Tip
Tip
Er zijn strenge veiligheidseisen voor boxen die je in Nederland kunt kopen. Wil je een tweedehands box kopen? Controleer dan zelf of de box veilig is. Let op de punten hierboven.
Tips voor veilig gebruik van een box
- Zorg ervoor dat de box op een veilige plaats staat, dus niet te dicht bij de verwarming, kamerplanten, koorden of touwen van gordijnen of een raam dat open kan.
- Bind geen speelgoed aan koordjes vast in de box.
- Hang een mobiel niet onder de rand van de box. Een mobiel is leuk om naar te kijken, maar gevaarlijk als je kind erbij kan en verstrikt kan raken in de draden.
- Leg niet te veel speelgoed in de box. Je kind heeft ruimte nodig om te bewegen. En je kind kan groot speelgoed gebruiken om erop te staan en uit de box te klimmen.
- Zorg voor een goed passend boxkleed. Leg nooit een extra matras in de box. Een kind kan namelijk klem raken tussen het matras en de zijkant van de box.