Veilig in de autostoel: van baby tot kind
Autostoeltjes zijn superbelangrijk: een autostoeltje beschermt jouw kind als je een botsing krijgt. Ben je op zoek naar een autostoel, maar weet je niet welke voor jouw kind het beste is? In dit blog help ik je om de juiste te kiezen.
In Nederland moet je kinderen tot 135 cm in een autostoel vervoeren. Totdat je kind die lengte heeft bereikt, ben je misschien al vier stoeltjes verder. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten autostoeltjes te koop. Hieronder leg ik uit welke stoeltjes geschikt zijn voor je baby, peuter, kleuter en oudere kind. Ik doe geen uitspraken over merken, maar ik heb nog wel wat handige tips voor je.
De babyautostoel
Direct vanaf de geboorte kun je je baby in een babyautostoel vervoeren. De babyautostoel is geschikt voor kinderen tot 83 cm. Dat is ongeveer tot een leeftijd van 14 maanden. Je kindje weegt dan ongeveer 13 kilo. Maar de lengte van je kind is het belangrijkste.
Voor de veiligheid van je kindje plaats je het autostoeltje het liefst op de achterbank. Vervoer je kind zo lang mogelijk achteruit. Die regel is er niet zomaar: het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaarder, omdat ze in verhouding een zwaar hoofd hebben. Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd. Bij autostoeltjes die voldoen aan de nieuwste regels (R129) is achteruit plaatsen zelfs verplicht.
De peuterautostoel
Wanneer je kind niet meer in de babyautostoel past, stap je over op de peuterautostoel. Deze autostoelen zijn geschikt voor kinderen van 60 tot 105 cm, tot een leeftijd van ongeveer 4 jaar en een gewicht tot 18 kg.
Voor de veiligheid van je peuter plaats je het autostoeltje het liefst op de achterbank. In veel peuterautostoelen kijkt je kindje vooruit. Maar in de nieuwste autostoeltjes kun of moet je je kind achteruit vervoeren. Dat is de veiligste manier, ook voor peuters. En als je de juiste stoel hebt, moet je die nog wel goed vastzetten, net als je kindje natuurlijk. Wist je bijvoorbeeld dat 40% van de baby's en peuters te los in hun autostoeltje zit?
De kinderautostoel
Wanneer jouw kind niet meer in de peuterautostoel past, stap je over op de kinderautostoel. De kinderautostoel zorgt ervoor dat je kind hoger komt te zitten, waardoor de gewone autogordel beter zit. Want die gebruik je bij een kinderstoel. Kinderen moeten in een autostoel vervoerd worden tot ze 135 cm lang zijn. Je hebt kinderautostoelen met en zonder rugleuning (de laatste noemen we ook wel zitverhoger). Ik adviseer een kinderautostoel met rugleuning. Die is namelijk het beste voor de veiligheid van je kind. Want hij geeft extra bescherming bij een botsing vanaf de zijkant.
De combinatieautostoel
Er is ook een autostoel te koop die een combinatie is van de stoelen die ik hierboven noem. Oftewel: de combinatieautostoel. Je hebt een combinatieautostoel die geschikt is voor baby & peuter en eentje die geschikt is voor peuter & kind. Er zijn zelfs stoelen die voor alle leeftijden geschikt zijn: van 9 tot 36 kg.
Is een combinatieautostoeltje beter dan aparte stoeltjes? Nee, zeker niet. We hebben de voor- en nadelen van de combinatieautostoel voor je op een rijtje gezet.
De reiswieg
Je kunt je baby vanaf de geboorte ook liggend in een reiswieg vervoeren. Een reiswieg staat dwars op de rijrichting. Er zijn reiswiegen waarin je je kind tot 10 kg kunt meenemen. Ook zijn er reiswiegen die je daarna kunt omvormen tot babyautostoel, voor gebruik tot 13 kg. De stoel staat dan tegen de rijrichting in.
Ik adviseer om zoveel mogelijk een babyautostoel te gebruiken die je achteruit plaatst. Dat is echt de veiligste manier om je baby te vervoeren. Maar in sommige gevallen is de autoreiswieg een goed alternatief. Bijvoorbeeld als je kind om gezondheidsredenen liggend vervoerd moet worden. Of als je premature baby nog te klein is voor de babyautostoel.
Daarnaast heeft je baby in een reiswieg meer bewegingsvrijheid, en dat is goed is voor de motorische ontwikkeling. Voor een lange autorit is dit een voordeel.
Maak de reiswieg goed vast
Om een autoreiswieg vast te zetten, heb je twee zitplaatsen en twee driepunts-autogordels nodig. Er bestaan ook reiswiegen met een Isofix-basis. Maak de reiswieg goed vast in je auto: dat is superbelangrijk om je kind veilig te vervoeren. Lees de gebruiksaanwijzing van de autoreiswieg zorgvuldig en volg de handleiding precies op. Zit de autoreiswieg vast? Dan mag hij nog maar een beetje speling hebben in beide richtingen (de rijrichting en opzij).
Zo gebruik je de reiswieg veilig
- Zorg ervoor dat je de reiswieg goed vastmaakt in de auto. Dat is heel belangrijk voor het veilig vervoeren van je kindje.
- Zet de reiswieg altijd op de achterbank van je auto.
- Zorg ervoor dat er maximaal 2 vingers ruimte zit tussen je kindje en de gordels van de reiswieg (een kind heeft de ene dag dikkere kleding aan dan de andere).
- Heb je een botsing hebt gehad met de auto? Koop dan een nieuwe reiswieg! De reiswieg kan namelijk beschadigd zijn zonder dat je dit aan de buitenkant ziet.
Voor alle autostoeltjes geldt natuurlijk: maak deze goed vast in je auto én zet jouw kind altijd goed vast in het autostoeltje. Dan is je kind het beste beschermd bij een botsing!
Lees hier meer over de babyautostoel, de peuterautostoel, de kinderautostoel en de combinatieautostoel.