Veilig glas
Heb je thuis deuren met glas of veel ramen? Pas dan op met kleine kinderen. Die kunnen tijdens het spelen in hun enthousiasme door een glazen ruit vallen. Of ze zien het glas niet en lopen dan gewoon tegen een glazen deur aan.
Ongevallen met glas door bouwfouten
Soms gebeuren glasongevallen door bouwfouten. We noemen enkele voorbeelden die vaak voorkomen:
- Glazen afscheidingen zijn te groot. Hierdoor zie je vaak niet meer dat de afscheiding van glas is. Voorbeelden zijn glazen puien en schuifdeuren naar een balkon of tuin.
- Een ondoordachte indeling, zoals een glazen paneel in een gang tegenover de trap.
- Verkeerde draairichtingen van deuren met glaspanelen.
- Glas zit te laag. Er zit bijvoorbeeld minder dan 90 centimeter tussen de vloer en de onderkant van een raam. Dit komt vaak voor bij binnendeuren.
Voorkom ongevallen door veiligheidsglas te gebruiken
Veiligheidsglas vermindert de kans op ongelukken. Bij veiligheidsglas is de kans op breken heel klein. En als het glas toch breekt, dan onstaan er geen gevaarlijke, scherpe stukken. We noemen enkele voorbeelden van veilig glas:
Gehard glas is extra sterk
Gehard glas is ongeveer vijf keer sterker dan gewoon glas van dezelfde dikte. Als gehard glas breekt, valt het uit elkaar in kleine stukjes. Deze glasstukjes kunnen geen diepe wonden maken. Gehard glas is ideaal voor binnendeuren en schuifpuien. Gehard glas is niet geschikt voor een balkonhek omdat er na de breuk een gat kan ontstaan.
Gelaagd glas valt niet in stukjes uit elkaar
Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten met daartussen een onzichtbare laag kunststof. Een voorruit van een auto is bijvoorbeeld van gelaagd glas. Als een raam van gehard glas breekt, valt het niet in stukken uit elkaar. De kunststof tussenlaag houdt alles bij elkaar. Het is is dus veiliger, maar niet sterker dan gewoon glas. Gelaagd glas is bijvoorbeeld geschikt voor een balkonhek en op andere plekken waar je wilt voorkomen dat iemand door het glas valt.
Ook kunststof plaatmateriaal is veilig
Je kunt ook kunststof plaatmateriaal als veiligheidsglas gebruiken. Vooral policarbonaat is geschikt: deze kunststof is heel sterk en bijna niet te breken. Policarbonaat kun je zelfs gebruiken voor gebogen ramen. Kunststof is heel geschikt voor plekken waar gehard glas niet veilig genoeg is, bijvoorbeeld een balkonhek.
Veiligheidsfolie
Tot slot kun je veiligheidsfolie op je glas laten plakken. Als het glas breekt, houdt het folie de stukken bij elkaar. Het grote voordeel van veiligheidsfolie is dat je het glas niet hoeft te vervangen. Laat veiligheidsfolie plakken door een gespecialiseerd bedrijf.
Andere oplossingen
Vind je deze voorbeelden te ver gaan? Dan kun je het volgende doen:
- Laat het glas opvallen door er stickers op te plakken. Of hang iets voor het glas. Er zijn veel raamstickers van plakplastic te koop.
- Bescherm de onderkant van een groot stuk glas met bijvoorbeeld houten latjes of een plaat.