Risicovol spelen vorm: Plaatsvervangend risico
Ook de allerkleinste kinderen kunnen leren van risicovol spelen: gewoon door te kijken naar andere kinderen die spelen. Zo leert je kind omgaan met risico’s, zonder zelf in gevaar te komen. Je kunt je kind hierin begeleiden. In dit artikel geven we een paar tips en adviezen.
Ook al kijkt je kind alleen naar een ander die speelt, dan toch is je kind risicovol aan het spelen. Want door te kijken naar kinderen die iets spannends of risicovols doen, ervaart jouw kind ook spanning. ‘Oh nee, die gaat toch niet vallen?’ of ‘Oh, zo houd je een mes vast’. Door te observeren, leert je kind omgaan met die ene uitdaging, zonder zelf in gevaar te komen. Deze vorm van risicovol spelen (plaatsvervangend risico) is dus ook erg geschikt voor de allerkleinsten.
Voorbeelden van plaatsvervangend risico
Kijken hoe een ouder, broer, zus of ander kind:
- balanceert op een boomstam
- een kampvuur aansteekt
- hoog klimt
Goede voorbereiding & begeleiding
Bij plaatsvervangend risico is het voorbereiden en begeleiden van je kind wat minder belangrijk dan bij andere vormen van risicovol spelen. Daarom geven we je graag wat andere tips mee:
- Laat je kind samenspelen met oudere, meer ervaren kinderen. Wees niet bang dat jouw kind de eigen grenzen voorbij gaat door die kinderen na te willen doen. Meestal nemen kinderen alleen risico’s waar ze zelf aan toe zijn.
- Leg je kind uit hoe je zelf met risico’s omgaat: ‘Voor ik in een boom klim, test ik of die tak wel stevig genoeg is.’, ‘Ik gooi altijd twee keer water op het vuur, zodat het zeker uit is.’ Het geeft niets als ze niet alles in een keer onthouden. Alle beetjes helpen.
- Als je ziet dat je kind geboeid naar iemand anders kijkt, zeg dit dan ook: ‘Ik zie je kijken naar…’
- Of zeg juist tegen je kind ‘kijk eens hoe zij daar stoeien.’
Voordelen van plaatsvervangend risico voor je kind
Het plaatsvervangend risico is goed voor:
- de emotionele ontwikkeling
- leren dat je gedrag gevolgen heeft