Vuurwerkregels
In Nederland gelden specifieke regels voor het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw. Wat mag wel en wat niet? We hebben het een en ander op een rij gezet.
Niet al het vuurwerk mag nog zomaar door consumenten worden afgestoken. Zo is het afsteken van een Chinese rol verboden, net als bepaald knalvuurwerk, zoals rotjes. Wat zijn nu eigenlijk de regels? Hieronder vind je een overzicht van de actuele regelgeving binnen het Vuurwerkbesluit.
Dit zijn de vuurwerkregels:
- Vanaf 12 jaar mag je het hele jaar categorie F1-vuurwerk kopen en afsteken. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers.
- Vanaf 16 jaar mag je categorie F2-vuurwerk afsteken en kopen. Dit is het oudejaarsvuurwerk.
- Vanaf 1 december 2020 is vuurwerk uit categorie F3 verboden voor consumenten. Dit is zwaarder knal- en siervuurwerk, zoals bijvoorbeeld een Chinese rol.
- In de F2-categorie, het minder zware knal- en siervuurwerk, is ook bepaald vuurwerk verboden vanaf 1 december 2020. Zo zijn knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), vuurpijlen, enkelschotsbuizen (zoals single shots) niet meer toegestaan. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.
- Verkopers van consumentenvuurwerk zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Gebruik deze dan ook om jezelf te beschermen. Draag ook een vuurwerkbril als je zelf geen vuurwerk afsteekt.
- Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden is het afsteken strafbaar.
- Het is verboden om illegaal vuurwerk te kopen, af te steken of in bezit te hebben.
- Vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december. Als één van deze dagen op een zondag valt, mag er op die dag geen vuurwerk verkocht worden. Het is in dat geval wel toegestaan vuurwerk te (ver)kopen op 28 december.
- Gemeenten kunnen vuurwerkvrije zones instellen. Bijvoorbeeld in het centrum van de stad. Of in de buurt van ziekenhuizen, dierenopvangplaatsen en kinderboerderijen. Steek je daar toch vuurwerk af, dan ben je strafbaar. Sommige gemeenten zijn helemaal vuurwerkvrij.
- Je mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.
Straffen en boetes
Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, krijgt de overtreder een boete of gevangenisstraf. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen of misdrijven ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak, waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten. Ouders worden hierbij actief betrokken.
Kijk voor meer informatie over straffen en boetes op de website van het Openbaar Ministerie of Halt.
Hoe weet ik of vuurwerk legaal is?
Legaal vuurwerk heeft de volgende kenmerken:
- Op de verpakking staat: ‘Geschikt voor particulier gebruik’, informatie over de fabrikant, het artikeljaar en productiejaar, de CE-markering en een vermelding of afbeelding van de effecten van het vuurwerk na afsteken.
- Het bevat een Nederlandstalige handleiding.
Illegaal vuurwerk
Illegaal vuurwerk voldoet niet aan de wettelijke eisen en kan bij gebruik zeer gevaarlijk zijn. Dit vuurwerk bevat teveel kruit en vaak wordt gebruikgemaakt van snel brandend lont. Hierdoor kun je niet altijd op tijd wegkomen. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn: minivuurpijlen (babypijltjes), Romeinse kaarsen, strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, lawinepijlen, cobra’s, vuurpijlen en knalvuurwerk. Illegaal vuurwerk is niet te koop bij Nederlandse vuurwerk-verkooppunten.
Als je denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht, kun je dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-88 44, of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 - 70 00.