Van beschermen naar versterken
Jonge kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Eerst leren ze omrollen, daarna kruipen en voor je het weet lopen ze zelfstandig. Iedere mijlpaal in hun ontwikkeling brengt ook weer nieuwe risico's met zich mee. Wat doe je dan? Zet je die hete kop thee buiten bereik of leer je je kind dat hij daar niet aan mag komen? Plaats je een traphekje of oefen je samen met traplopen? Het is soms lastig om de balans te vinden tussen beschermen en je kind iets leren. Wij helpen je daar graag bij!
230 kinderen per dag op de Eerste Hulp
Kinderen vallen wel eens of lopen een schaafwond op – dat hoort erbij. Maar als ouder wil je ernstige verwondingen natuurlijk voorkomen. Toch komen er elke dag zo’n 230 kinderen op de Eerste Hulp, dat is één kind per zes minuten. De juiste balans tussen beschermen en versterken kan helpen dit aantal te verlagen. Het gaat niet alleen om het vermijden van risico’s, maar ook om je kind te leren ermee om te gaan. Dit noemen we versterken. Bij jonge kinderen ligt de nadruk vooral op beschermen. Naarmate je kind ouder wordt, wordt versterken steeds belangrijker.
Fases in de ontwikkeling van je kind
Hoe ouder je kind wordt, hoe meer de balans verschuift van beschermen naar versterken. Hieronder zie je hoe dit per leeftijd verandert. Onthoud dat elk kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. De genoemde leeftijden zijn een richtlijn.
0 tot 2 jaar – Leren waarnemen en bewegen.
Je jonge kind kan risico's nog niet inschatten. Beschermen is daarom het belangrijkste.
2 tot 6 jaar – Leren coördineren.
In deze fase begint je kind grenzen te verkennen en komen er meer risico’s bij. Naast beschermen, wordt het versterken van je kind steeds belangrijker.
6 tot 12 jaar – Leren functioneren.
Je kind leert risico’s steeds beter inschatten, maar komt er ook vaker mee in aanraking. Het is belangrijk dat je kind de vaardigheden ontwikkelt om hier goed mee om te gaan, want dat geeft zelfvertrouwen. Versterken speelt hierbij een belangrijke rol.
Hoe bescherm je je kind?
Je kunt je kind op verschillende manieren beschermen. Denk aan het plaatsen van kindveilige hulpmiddelen zoals traphekjes en stopcontactbeveiligers. Je kunt ook de omgeving veilig maken, zoals het dempen van een vijver of het afschermen van hete radiatoren. En vergeet toezicht niet; zo kun je op tijd ingrijpen als dat nodig is.
Hoe versterk je je kind?
Je versterkt je kind door het leren van vaardigheden. Denk aan motorische ontwikkeling zoals balanceren, vallen, rollen en springen. Kinderen die dit goed beheersen, vallen minder snel en lopen minder kans op ernstig letsel. Ook sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling zijn belangrijk. Spelen is dé manier voor je kind om dit te leren en ontwikkelen, helemaal als er kans op een val of kleine verwonding is. Dit noemen we risicovol spelen.
Doe de Mijlpalen-check
Juist wanneer je kind iets nieuws leert, gaat het vaak mis. Denk aan de eerste keer omrollen op de commode of zelf op de bank klimmen. Zorg dat je weet welke mijlpaal er zijn en hoe je ze herkent, zodat je je kind op tijd kunt beschermen én versterken. Check in welke fase jouw kind zit!