Voorkom verbranding bij kinderen: nuttige adviezen

Een ongeluk met hete thee of heet water zit in een klein hoekje, maar veroorzaakt groot verdriet. Ook in de keuken zijn er gevaren. Dit zijn de belangrijkste zaken waar je op moeten letten om verbranding bij jouw kind te voorkomen.

Thee en heet water: hou het uit de buurt van kinderen!

Drink dus nooit thee of koffie met een kind op schoot. Zet geen pot thee op tafel en gebruik bij voorkeur een thermoskan. Leg ook geen kleedjes op tafel waar vervolgens thee of koffie op staat. Een kind kan zich aan het kleedje optrekken en krijgt dan de hete vloeistof over zich heen.

Mijn tip is om niet alleen kopjes thee buiten bereik van je kind te zetten, maar óók gewoon een scheut koud water bij je thee te doen. Als de thee dan over het kind gaat, is de kans op ernstige brandwonden al een stuk kleiner.

Annebeth de Vries

hoofd van het kinderbrandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.

De 4 van Veilig Theedrinken

Hier vind je de belangrijkste adviezen om verbranding van jouw kind te voorkomen op een rij.

Naar de adviezen

Berg lucifers en aanstekers veilig op

Houd kinderen ver weg van lucifers en aanstekers! Bewaar ze dus op een plek waar een kind echt niet bij kan. Gebruik een kinderveilige aansteker, met een mechanisme waarbij twee handelingen nodig zijn om ‘m aan te krijgen. Voor kinderen tot ruim vier jaar is dit erg moeilijk.

Brand geen kaarsen

Heb je jonge kinderen? Eigenlijk kun je dan beter geen kaarsen aansteken. Of je moet ze buiten het bereik van je kind zetten. Het beste is om waxinelichtjes te gebruiken. Die kunnen namelijk niet omvallen.

Vanaf twee jaar kun je je kind leren dat hij niet in de buurt van vuur mag komen en dat hij niet aan brandende kaarsen mag zitten. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.

In geval van een openhaard: houd kinderen uit de buurt en scherm de openhaard af met een openhaardhek. Dit is veiliger dan een vonkenscherm, omdat een openhaardhek verankerd is aan de muur en niet kan omvallen.

Gevaren in de keuken

Vaak ontstaat een verbranding bij een kind, in de keuken. Bijvoorbeeld als een hete pan omvalt of van het aanrecht wordt afgetrokken. Maar er schuilt ook in andere hoeken van de keuken gevaar voor verbranding, want als je kind via een la omhoog kan klauteren zit hij in een mum van tijd bij de heetwaterkraan of oven.

Lees meer over hulpmiddelen voor veiligheid in de keuken

Meer informatie

Veilig omgaan met de kraan

Het beste is als je je kind al vroeg, vanaf een jaar of twee, leert hoe een kraan werkt; eerst de koude kraan opendraaien, daarna pas warm water erbij en bij het afsluiten andersom; eerst de warme kraan dichtdraaien, dan de koude. Het klinkt simpel, maar is een belangrijke stap voor jonge kinderen.

Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.

EHBO-adviezen

Is er toch een ongeluk gebeurd met heet water of vuur? Dit moet je doen als het toch misgaat:

  • 10 minuten koelen met lauw stromend water. Richt de waterstraal net boven de wond, zodat het water er niet direct op spuit maar er zacht overheen stroomt.
  • Verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier.
  • Dek de wond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
  • Smeer nooit iets op de wond.
  • Heeft je kind blaren of een kapotte huid? Bel dan de huisarts.
  • Bel de huisarts ook bij brandwonden door elektriciteit of chemicaliën, zoals schoonmaak- of klusmiddelen.
  • Geef je kind geen eten of drinken als je naar het ziekenhuis gaat.

Tip

Tip

Meld je aan voor de e-mailalerts van de Brandwondenstichting. Je krijgt bij iedere nieuwe ontwikkelingsfase van jouw kleintje een mail met handige info.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.